Kuchnia nadmorska

Kuchnia nadmorska

Kuchnia nadmorska znacznie różni się od tych spotykanych w innych częściach kraju. Przede wszystkim dominują w niej ryby, ale także dania regionalne, zwłaszcza kaszubskie. Będąc nad morzem, zwłaszcza w ośrodku tak bardzo związanym z tradycją Kaszubską jak Władysławowo, można posmakować wielu ciekawych dań.

We Władysławowie, na każdym niemal kroku można spotkać punkt gastronomiczny – są to restauracje, bary, smażalnie ryba nawet przydrożne budki. Oczywiście przysmakiem głównym są rybki, chociaż w menu znajdziemy również wiele tradycyjnych dań. Różnorodność jest bardzo duża, ponieważ mieszkańcy i właściciele restauracji, barów i kawiarni, zdają sobie sprawę, że nie każdy lubi ryby – jednak ich zapach z pewnością będzie Cię prześladował! Dla niektórych smakoszy będzie to niewątpliwie duża radość. We Władysławowie natknąć się możesz na kalmary oraz krewetki w pysznym sosie czosnkowym, na tatar z łososia czy na ryby smażone na grillu. Władysławowo wielu turystom jednak kojarzy się z czymś zupełnie innym, a nie z rybami – z wielkimi paczkami z nadzieniem o różnym smaku, które można zakupić w smażalniach – kioskach.

Podobne

Brak komentarzy

Zostaw komentarz